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Artículos Científicos

Bolívar, G., Ramírez-Toro, C. and Londoño, L. (2018) Effect of solid state fermentation with Rhizopus oryzae on biochemical and structural characteristics of sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench). India, Food And Fermentation Technology ISSN: 1674-506X, vol:8 fasc: 1 págs: 1 - 10, DOI: 10.30954/2277-9396.01.2018.4.

Ramírez-Toro, C., Bolívar, G., Bolívar, E.J. and Ceballos, C.F. (2018) Effect of lactic acid fermentation on quinoa dough to prepare gluten-free breads with high nutritional and sensory quality. India, Journal Of Food Processing And Preservation ISSN: 1745-4549, vol:42 fasc: 3 págs: e13551 - e13558, DOI:10.1111/jfpp.13551.

Bolívar, G., Bolívar, E.J., Ramírez-Toro, C. and Ceballos, C.F. (2018) Reduction in saponin content and production of gluten-free cream soup base using quinoa fermented with Lactobacillus plantarum. India, Journal Of Food Processing And Preservation ISSN: 1745-4549, vol:42 fasc: 3 págs: e13495 - e13504, DOI:10.1111/jfpp.13495.

Ramírez-Toro, C. (2017) Effect of nisin on biogenic amines and shelf life of vacuum packaged rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets. India, Journal of Food Science and Technology ISSN: 0022-1155, vol:54 fasc: 10 págs: 3268 - 3277, DOI:10.1007/S13197-017-2773-7.

Ramírez-Toro, C. and Londoño, L. (2017) Rhizopus oryzae ¿Ancient microbial resource with importance in modern MARK food industry? Noruega, International Journal of Food Microbiology ISSN: 0168-1605, vol:257 fasc: N/A págs: 110 - 127, DOI: ISSN: 0168-1605.

Ramírez-Toro, C. and Benavides, R.M. (2017) Digestibility and availability of nutrients in bee pollen applying differente pretreatments. Colombia, Revista Ingeniería Y Competitividad ISSN: 2027-8284, vol:19 fasc: 1 págs: 115 - 124, DOI: http://dx.doi.org/10.25100/iyc.v19i1.2136.

Ramírez-Toro, C. (2017) Control del deterioro microbiológico de filetes de tilapia mediante la aplicación de bacterias lácticas. Colombia, Orinoquia ISSN: 2011-2629, vol:21 fasc: 2 págs: 1 - 8, DOI:10.22579/20112629415

Ramírez-Toro, C., Bolívar, G. and Londoño, L. (2017) Effect of drying on the viability of the probiotic bacterium Lactobacillus plantarum Lab9 (CPQBA 144-09 DRM 03) impregnated in the feed for tilapia (Oreochromis sp.). Colombia, Aquaculture Research ISSN: 1365-2109, vol:48 fasc: N/A págs: 646 - 654, DOI: 10.1111/are.12911

Londoño, L., Ramírez-Toro, C. y Bolívar, G. (2016) Optimización del proceso de fermentación sólida para la disminución de taninos condensados en el sorgo. Colombia, Agronomía Colombiana ISSN: 0120-9965, vol:34 fasc: págs: 545 - 548, DOI: 10.15446/agron.colomb.v34n1supl.58344

Montes, O.E., Ceballos, C.F., Ramírez-Toro, C., Londoño, L. and Bolívar, G. (2016) Effect of solid state fermentation by Rhizopus oryzae on sorghum grains starch content and other physicochemical parameters. Colombia, Vitae ISSN: 0121-4004, vol:23 fasc: 1 págs: 442 – 446.

Bolívar, G. y Ramírez-Toro, C. (2016) Cambios en microbiota del ensilaje de residuos de pescado con L. plantarum aislada de intestino de trucha arcoiris (Oncorhynchus mykiss). Colombia, Vitae ISSN: 0121-4004, vol:23 fasc: 1 págs: 294 – 298.

Montalvo, C., Ramírez-Toro, C. y Bolívar, G. (2016) Cambios Estructurales de filetes de tilapia bioconservados mediante impregnación con bacterias lácticas. Colombia, Vitae ISSN: 0121-4004, vol:23 fasc: 1 págs: 345 – 349.

Londoño, L., Ramírez-Toro, C. y Bolívar, G. (2016) Efecto de la fermentación con Rhizopus oryzae sobre el contenido de almidón y otros parámetros fisicoquímicos de granos de sorgo. Colombia, Vitae ISSN: 0121-4004, vol:23 fasc: 1 págs: 442 – 446.

Hidalgo, E., López, D., Bolívar, G., Ramírez-Toro, C. y Londoño, L. (2016) Efecto de la fermentación sólida en granos de soya con Rhizopus oryzae (MUCL 28168) sobre los inhibidores de tripsina. Colombia, Vitae ISSN: 0121-4004, vol:23 págs: 339 – 344.

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Ramírez-Toro, C., Ayala, A.A. y Betancourt, S.P. (2014) Efecto del proceso de fermentación con bacterias ácido lácticas sobre propiedades reológicas de masas de maíz QPM. Colombia, Revista U.D.C.A. Actualidad & Divulgación Científica ISSN: 0123-4226, vol:17 fasc: 02 págs: 503 – 511.

Ramírez-Toro, C., Bolívar, G. y Betancourt, S.P. (2014) Fermentación láctica de masas de maíz de calidad proteica. Colombia, Revista Facultad Nacional de Agronomía ISSN: 0304-2847, vol:67 fasc: 2 págs: 989 – 991.

Londoño, L., Ramírez-Toro, C. y Bolívar, G. (2014) Desarrollo de biomasa fúngica en Sorgo (Sorghum bicolor L. Moench) para uso potencial en alimentos. Colombia, Revista Facultad Nacional de Agronomía ISSN: 0304-2847, vol:67 fasc: 2 págs: 919 - 921, DOI:10.15446/rfnam.

Londoño, L., Bolívar, G. y Ramírez-Toro, C. (2014) Producción de biomasa de hongos filamentosos en Soya (Glycinemax l.) para obtención de harinas fermentadas. Colombia, Revista Facultad Nacional de Agronomía ISSN: 0304-2847, vol:67 fasc: 2 págs: 889 - 891, DOI:10.15446/rfnam.

Montalvo, C., Ramírez-Toro, C. y Bolívar, G. (2014) Evaluación Química de Filetes de Tilapia (Oreochromis sp.) Bioconservados mediante impregnación al vacío con Bacterias Ácido Lácticas. Colombia, Revista Facultad Nacional de Agronomía ISSN: 0304-2847, vol:67 fasc: II págs: 936 - 938, DOI:10.15446.

Plaza, J.L., Ramírez-Toro, C. y Bolívar, G. (2014) Optimización de inóculos de microorganismos lácticos Probióticos para la utilización en ensilados de residuos pesqueros. Colombia, Revista Facultad Nacional de Agronomía ISSN: 0304-2847, vol:67 fasc: 2 págs: 1002 – 1004.

Ramírez-Toro, C., Betancourt, S.P. y Bolívar, G. (2013) Fermentación de maíz de alta calidad proteica con Lactobacillus plantarum (CPQBA 087-11 DRM) aislado en Colombia de masas tradicionales fermentadas. Argentina, Revista Argentina De Microbiología ISSN: 1851-7617, vol:45 fasc: 4 págs: 1 – 2.

Betancourt, S.P., Vanegas, D.C., Bolívar, G. y Ramírez-Toro, C. (2013) Detección de isómeros del ácido láctico: metabolitos de bacterias ácido lácticas aisladas de masas ácidas fermentadas colombianas. Argentina, Revista Argentina De Microbiología ISSN: 1851-7617, vol:45 fasc: 3 págs: 205 – 206.

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Ramírez-Toro, C., Castaño, D. y Jurado-Gámez, H.A. (2011) Evaluación de Lactobacillus plantarum en intestino grueso de lechones por microscopía electrónica y química sanguínea. Colombia, Revista MVZ Córdoba ISSN: 0122-0268, vol:16 fasc: 2 págs: 2538 – 2548.

Correa, B., Jatoba, A., Vieira, F., Mourino, J.L., Bolívar-Ramírez, N.C., Seiffert, W.Q. and Laterça-Martins, M. (2011) Immunization of hybrid surubim (Pseudoplatystoma corruscans x P. fasciatum) against motile Aeromonas hydrophila septicemia. Brasil, Brazilian Archives of Biology and Technology ISSN: 1516-8913.

Ramírez-Toro, C., Jurado-Gámez, H.A. y Aguirre, D.M. (2009) Caracterización de Bacterias Probióticas Aisladas del Intestino Grueso de Cerdos como Alternativa al uso de Antibióticos. Colombia, Revista MVZ Córdoba ISSN: 1909-0544, vol:14 fasc: 3 págs: 1723 – 1735.

Ramírez-Toro, C., Bolívar, G., Montalvo, C. y Jurado, H. (2009) Efecto de bioconservación de carne molida de cerdo, tipo hamburguesa con Lactobacillus acidophilus cepa ATCC 4356 y Staphylococcus carnosus NRRLO2. Colombia, Revista Alimentos Hoy ISSN: 2027-291X, vol:16 fasc: 16 págs: 33 – 42.

Montalvo, C., Ramírez-Toro, C., Bolívar, G. y Jurado-Gámez, H.A. (2009) Efecto de bioconservación de carne molida de cerdo, tipo hamburguesa con Lactobacillus acidophilus cepa ATCC 4356 y Staphylococcus carnosus NRRLO2. Colombia, Revista Alimentos Hoy ISSN: 2027-291X, vol:16 fasc: págs: 33 – 42.

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Ramírez-Toro, C., Mourinho, J.L., Buglione, C., Fabiola, P.S., Elpidio, B., Laterca-Martins, M., Vinatea, L.A. and Vieira, F. (2007) Lactic-acid bacteria increase the survival of marine shrimp, Litopenaeus vannamei, after infection with Vibrio harveyi. Brasil, Brazilian Journal of Oceanography ISSN: 1679-8759, vol:55 fasc: 4 págs: 251 - 255, DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1679-87592007000400002.

Mourinho, J.L., Buglione, C., Vieira, F., Ramírez-Toro, C., Seiffert, W.Q., Fabiola, P.S. and Laterca-Martins, M. (2007) Uso de hidróxido de calcio no controle de vibrionáceas em viveiros de cultivo do camarao Litopenaeus vannamei em Santa Catarina. Brasil, Boletim do Instituto de Pesca ISSN: 1678-2305, vol:34 fasc: 1 págs: 159 – 162.

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Ramírez-Toro, C. y Ortega, E. (2007) Evaluación comparativa de dos tipos de miso, elaborados con soya (Glicine max L.) y con chocho (Lupinus mutabilis) dulce y desamargado. Ecuador, In: Alimentos ciencia e ingeniería ISSN: 1390-2180, vol:16 fasc: 3 págs: 39 – 41.

Ramírez-Toro, C., Bolívar, G., Soccol, C.R., Ciffoni, E.M.G. y Pancheniak, E.F.R. (2006) Microorganismos lácticos probióticos para ser aplicados en la alimentación de larvas de camarón y peces. Argentina, La Alimentación Latinoamericana ISSN: 0325-3384, vol:264 págs: 70 – 78.

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